Finans ve Ekonomi

Doğum Parası Nasıl Alınır

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Çalışan anneler içi bu yazımızda doğum parası nasıl alınır? Sorusunun detaylarından bahsedeceğiz. SGK aracılığı ile annelere maddi destek doğum parası veriliyor. Siz de 2019 yılında doğum parasından yararlanarak evinize destek olabilirsiniz. Devlet tarafından doğan çocuk başına 3 farklı kalemde geri ödemesiz para yardımı yapılır. 300 TL ile 600 TL değişen doğum yardımının yanında 149 TL süt parası verilir.

 

Doğum yardımı 2019 yılında da devam ediyor. Çocuk başına verilen yardım parası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ortak çalışması ile yürütülüyor.

 

Doğum Parası Ne Kadar?

Süt parası almak için kişinin ya da eşinin SGK ve Bağ-Kur’lu şekilde en az 120 gün çalışması gerekir. Bir çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, ve üçüncü çocuk için 600 TL maddi yardım yapılır. Doğum yardımı almak için TC vatandaşı olmanız gerekir. Başvuru Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüklerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına yapılır. Başvuru yaparken yeni doğan çocuğunuzun kimliğini getirmeniz gerekir. E-devlet üzerinde de doğum yardımı konusunda gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

 

Doğum Parası Nasıl Yatırılır?

Doğum yardımı için başvuru yaptıktan sonra bir sonraki ayın son haftası PTT şubelerinden ödemeler yapılır. PTT şubelerinde kimlik belgenizle giderek paranızı alabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvurusu sayfalarını inceleyerek gerekli olan tüm bilgileri de bulabilirsiniz. Hamilelik döneminde doğum yardımı başvuruları yapılmaz. Bu yardımdan yararlanmak için çocuğun doğmuş ve kimliğinin çıkmış olması gerekmektedir. Özel sektörde çalışan anneler de bu yardımdan faydalanabilir. Kredi ödemeleri nedeniyle maaşınız hacizli bile olsa, doğum parası hiçbir kesintiye tabi tutulmamaktadır. E-devlet üzerinden giriş yaparak doğum parası sorgulaması yapabilirsiniz.

Yorum Yap