Finans ve Ekonomi

Çalışan Anneye Devlet Desteği

Çalışan Anneye Devlet Desteği

Annelik ve işi bir arada yürütmek son derece zordur. 2019 yılında üzerimize binen hayat şartlarının ağırlığı anneleri çalışma hayatına itmeye başladı. Çalışan anneler evladını kendisi yetiştirmek istese de iş sektöründe ki ihtiyaç buna engel olabiliyor. Çalışan bayanların mağduriyetinin giderilmesi için proje başlatan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışan anneleri desteklemek için çocuk bakım projesi, doğum parası, gebelik öncesi ve sonrası izinlerini devreye soktu.

Çalışan annelere günümüzde devlet bir çok hak veriyor. Bu hakların başında ise çocuklarına bakacak olan annelere para desteği geliyor. Şartlara uygun olan anneler bu destekten yararlanmak için aşağıdaki adımları izleyebilir.

 

Çocuk Bakımı Desteği Başvuru Şartları

TC vatandaşı olmak,

İş yerinde sigortalı olarak çalışmak,

Çocuğun 0-2 yaş arasında olması,

Asgari ücretin iki katından daha az maaş alması,

Uygulamanın yapılacağı pilot illerde ikamet ediyor olmak gerekir.

 

Çocuk bakan kişinin eşini ya da kendisinin üçüncü dereceye kadar akrabası olmaması gerekiyor. Bakıcı için aranılan şartlar ise;

Cinsiyetinin bayan olması,

TC vatandaşı olması,

30 gün tam primini yatıran kişi olması,

En az ilkokul mezunu olmak,

18 yaşını doldurması gerekir.

 

Çalışan Annelere Doğrum Yardım Parası

Devlet sigortalı olarak iş hayatını sürdüren her anneye devlet desteği sunuyor. Bakıcı parasıyla sınırlı kalmayan bu destek annelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Çalışan anne doğuma 2 ay kala doğum yaptıktan sonra 4 buçuk aya kadar izin kullanma hakkına sahip. Bu raporlu süreçte anneler devletten maaşınızı almaya devam etmektedir. Doğum sonrası devlet aileye para yardımında bulunur. İlk çocukta 300, ikinci çocukta 600 üç çocuk ve üzerine ise 900 TL verilmektedir. Doğumdan hemen sonra bebeğinizin doğum belgesiyle SGK ya başvuru yapabilir ve PTT üzerinden 2 ay içinde paranızı alabilirsiniz. Bununla beraber bebeğinizin ilk süt parası da bakanlık tarafından karşılanır. 2016 yılından bu yana emzirme ödeneği başlığında anne ve babalara 122 TL süt parası yardımı yapılıyor. SSK veya BAĞ-KUR’a kayıtlı bulunuyorsanız sizde bu yardımdan faydalanabilirsiniz. Başvuru için, çocuğunuzun doğum kağıdını personel işleri müdürlüğüne veya şefliğine götürmeniz yeterlidir. Hak ettiğiniz doğum yardım paraları bir sonraki maaşınıza yansıyacaktır.

 

Çalışan Annelere Yarım Gün İzin

Yeni torba yasa, çalışan annelere yeni bir müjde verdi. Bakıcı desteği ile beraber yarım gün çalışma izni de annelere verilmeye başlandı. Devlet katkısı ise 823 TL olarak hesaplandı. Engelli çocuğunuz bulunuyorsa ödemeler 823 TL’nin üzerinde olabiliyor. Bununla beraber ebeveynlerden bir tanesi çocuk okula başlayana kadar yarım gün çalışma hakkı elde ediyor. Bu yasa ise çocukla daha çok vakit geçirilmesi düşünülüyor.

 

Yarım Gün Çalışan Anneler Ne Kadar Maaş Alıyor?

Yarım zamanlı çalışan anneler normal maaşın yarısı artı 823 TL ücret alacak. Bu fırsat tüm çalışan anne ve babalara veriliyor. Bu yardımı almak için Son üç sene içerisinde 600 prim gününüzün yatmış olması gerekiyor. Annelik izni bitiminde ise 30 gün içerisinde yarım gün çalışabilirlik için başvuru yapmanız gerekiyor.

Yorum Yap