Bankacılık İşlemleri

Sanal Kart Nedir?

İnternet çağında yaşıyoruz ve alış-veriş alışkanlıklarımız da bu çağa ayak uydurmuş durumda. Yemekten, giyime, elektronik eşyalardan ev eşyalarına kadar ihtiyacımız olan hemen hemen herşeyi internet üzerinden temin etmeye başladık.

e-ticaret siteleri, ya da başka bir ifadeyle dijital mağazalar, bu alış-veriş sisteminin temel taşları konumundalar. Bir diğer önemli bileşen de bu sitelerin sundukları ödeme yöntemleridir. Bu yöntemlerin başında, kredi kartı ile ödeme gelmektedir. Kredi kartı ile ödeme, hem hız hem de kullanım kolaylığı açısından internet alış-verişinin gelişiminde büyük katkılar sağlamıştır.

İnsanların, internet üzerinden alış-veriş yapmaları, sisteme ve onun bileşenlerine duydukları güvenle doğru orantılıdır. Bu güveni, e-ticaret siteleri tesis etmek zorundadırlar. Güvenilirliği kabul görmüş siteler büyürken, güvenlik açısından kötü izlenim uyandıranlar genelde yok olmaya mahkumdurlar.

İnternet alış-verişinde güvenlik anlamında birçok farklı önlem söz konusudur. Burada, sitelerin aldığı önlemlerin yanı sıra, alış-veriş yapacak insanların alabileceği önlemler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Sanal Kart ile alış-veriş yapmaktır.

Sanal Kart Nedir?

Sanal kart, fiziki bir karşılığı olmayan dijital bir kredi kartıdır. Bu kartlar genellikle, fiziki anlamda bir bankadan temin ettiğiniz kredi kartlarınıza bağlı bir şekilde oluşturulurlar. Sanal kart oluşturma işlemleri de, internet bankacılğı, mobil bankacılık ve cep bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir.

Sanal kartınızın limitini siz belirlersiniz. Bu limitin, hesap kesim tarihlerinde nasıl yenileneceğini de yine siz belirlersiniz. Örneğin, internet üzerinden yüksek ücretli bir alış-veriş yapmak istiyorsunuz ve kredi kartı bilgilerinizi paylaşmak istemiyorsunuz. Bu durumda, sadece bu alış-verişiniz için bir sanal kart oluşturup, limitini, alış-veriş tutarınız kadar seçebilir, ve tekrar yenilenmemesini sağlayabilirsiniz. Yani sanal kartınızın limiti kullanıldıktan sonra sıfırlanır.

Asıl kredi kartınıza bağlı birden fazla sanal kart oluşturabilirsiniz. Bu kartlarınızı dilediğiniz zaman silebilirsiniz. Sanal kartlar da, asıl kartlarınız gibi, bir kredi kartı numarasına, CVV 2 koduna, son kullanma tarihine sahiptir.

Özetle, internet alış-verişlerinizde, özellikle yüksek limitli kredi kartınızın yerine, bu karta bağlı daha az limitli sanal kartları kullanmanızda fayda vardır. Böylece, kredi kartı bilgilerinizin çalınma olasılığını en aza indirirsiniz. Sanal kartınızın, bilgileri çalınsa bile, limiti düşük olduğu için zararınız daha az olacaktır. Hatta, limitini yenilememe durumunda hiçbir zararınız olmayacaktır. Bilgileri çalan kişi, sanal kartınızı kullanamayacaktır.

Sanal kart oluşturma işlemi oldukça basittir. Finanscidayi’da yeri farklı kredi kartları için, sanal kartların nasıl oluşturulabileceğine dair yazılar bulabilirsiniz.

2 Yorumlar

Yorum Yap