Banka Kredileri

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) bünyesinde faaliyet gösteren Findeks tarafından hesaplanır. Bu hesap yapılırken belirli kıstaslar baz alınır. Bazen KKB tarafından bu kıstasların etkileri oransal olarak değiştirilebilir. KKB, daha önemli gördüğü bir maddenin yüzdesel etkisini arttırarak başka bir maddenin etkisini azaltabilir.

KKB, kredi notu hesabında önemli olan beş temel unsur bulunuyor. Bu unsurları sırayla inceleyelim.

Kredi/Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı (%35)

Kredi notu hesabında en önemli konuların başında, kredi veya kredi kartlarınızın ödenme düzeni geliyor. Kredi kartınızın aylık ekstrelerini veya çektiğiniz kredinin aylık taksitlerini, son gününü geçirmeden ödemeniz bir alışkanlık ve büyük bir pozitif etki oluşturur. Düzenli ödeme alışkanlığı, kredi notu hesabını %35 etkiliyor.

Kredi kartınızın veya kredinizin ödemelerini bir gün dahi geç yatırmanız, bir gecikme olarak algılanır ve kredi notunuzu olumsuz etkiler. Ancak daha fazla gecikme olması durumunda, her geçen gün kredi notunuzu daha fazla düşürecektir.

Mevcut Borç Durumu (%35)

2016 yılında yapılan bir değişiklikle mevcut borç durumunuzun kredi notu hesabına etkisi %25’ten %35’e yükseltildi. Bankalar nezdinde, zaten borçları olan birinin yeni bir krediyi alabilmesi için yüksek gelire sahip olması gerekir. Çünkü artan ödemeler ciddi maddi yük olacağından bankaların ödemeleri yapabileceğinize emin olması gerekir. Ayrıca bankalara borcunuz arttıkça riskiniz de artar ve kredi notunuz düşer.

Mevcut borç durumu kapsamında inceleyebileceğimiz bir başka konu da kredi kartlarınızın limitinin doluluk oranıdır. Kredi kartınızın limitinin tamamını veya büyük çoğunluğunu kullanıyor olmanız riski arttırır ve kredi notunuzu düşürür. Özellikle çok yüksek limitli kredi kartı sahibi olanlar bu konuda dikkatli olmalıdır. Kredi kartı borçlarını ödeyip limit değerden uzaklaştıkça kredi notu hesabında %35 gibi ciddi bir etkiye sahip bu maddeden dolayı kredi notunuzun yükseldiğini göreceksiniz.

Yakın Dönemde Kredi Almış Olmak (%11)

Yakın dönemde kredi almış olmak, kredi notu hesabına %11 oranında etki eder. Bu da ciddi bir orandır. Böyle yüksek bir oranın baz alınmasının sebebi, yeni kredi almış birinin zaten bir risk olmasıdır. Kredi borcu ödemekte olan birey yeni bir kredi için güvenilirliğini yitirdiğinden kredi notu düşer. Tabi kredi taksitleri ödendikçe kredi notu tekrar yükselişe geçecektir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki bu madde için kişinin gelir durumu oldukça önemlidir. Yakın zamanda düşük miktarda kredi çekmiş yüksek geliri olan kişiler için bu maddede verdiğimiz oran oldukça düşer ve kredi notuna olan etkisi azalır.

Kredi Kullanım Yoğunluğu (%10)

Kredi kullanım yoğunluğu, kredi notu hesabına %10 etki eder. Sık kredi kullanan ve kullandığı kredileri düzenli ödeyen bireyler, bilinçli ve ve düzenli ödeme alışkanlığı kazanmış kişiler olarak kabul edilirler. Bu yüzden sık sık kredi kullanan ve ödemeleri gününde yapan kişiler daha yüksek kredi notuna sahip olurlar.

Diğer Faktörler (%9)

Diğer faktörler, kredi notu hesabını %9 etkiler. Örneğin sürekli kredi başvurusu yapmak şüpheli işlem olarak görünerek kredi notunuzu düşürebilir. Olumlu bir örnek olarak, banka hesaplarınızda yüksek mevduat bulunması ve para transfer işlemlerinizin sık olması kredi notunuzu yükseltir.

 

Kredi notu nasıl hesaplanır? diye merak edenler için verdiğimiz beş madde, hesabın nasıl yapıldığıyla ilgili genel bir fikir verecektir. Ancak detaylara indiğinizde, kredi notu hesabı yapmak matematiksel işlemler arasında kaybolmaktır. Yukarıda verilen beş maddeyi okuyup bu maddelere dikkat ederseniz, kredi notu hesabı sonucunuz sürekli yükselecektir.

Yorum Yap