Kara Liste Nedir? Kara Liste Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kara liste, halk arasındaki bir tabir olup gerçek anlamı “yasal takipte olmak” durumudur. Yasal takip ise kişinin kredi kartı borcunu veya aldığı kredinin taksidini belirli bir süre boyunca (90 gün) ödememesi sonunda başlatılan bir yasal süreçtir. Kefil olunan bir borç da bu duruma neden olabilir. İşte halk arasında kullanılan şekliyle “kara listeye girmek” yasal takibe düşmeye denir.
Kara Liste Nedir?
Kara listenin ne olduğunu kısa bir örnekle açıklayalım. Öreği kredi kartı aylık ödemesini veya kredi taksidinizi ödemeniz gerekirken 3 ay yani 90 günü aşan bir süre boyunca herhangi bir ödeme yapmadınız. Ayrıca bu süreçte bankayı arayıp yapılandırma da yapmadınız. İşte artık bu süreçten sonra ödemesini yapmadığınız banka sizin hakkınızda yasal takip süreci başlatır. Artık halk arasında geçen tabirle kara listedesinizdir. Bankanız, TC Merkez Bankası ve KKB (Kredi Kayıt Bürosu) kurumlarına bu durumu bildirir. Kredi notu sicilinize işlenen bu durum, kredi notu puanınızın şiddetli bir düşüş yaşamasına neden olur.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Kara listeden yani yasal takip sürecinden çıkabilirsiniz. Bunun için öncelikle kredi kartı borcunuzu veya aldığınız kredinin borcunu tamamen kapatmanız gerekir. Tüm borcu ödediğiniz andan itibaren yasal takip sürecinden çıkmış olursunuz ancak kredi notu sicilinize işlenen bu olumsuz durumun silinmesi 5 yıl sonra olur. Yani tüm borcu kapatsanız dahi aklanmış olmuyorsunuz sadece yasal takip sürecinden çıkmış oluyorsunuz. 5 yıllık süre boyunda herhangi bir bankadan kredi kartı veya kredi talebinde bulunduğunuzda, kredi sicilinize işlenmiş bu olumsuz durum kayıtlarda gözükecek ve yüksek ihtimalle bankalar size kredi kartı veya kredi vermeyi reddeceklerdir.
Geçmişte kara listeye girmiş ve borçlarını kapattıktan sonra 5 yıl geçmiş biri olarak finansal hayatınıza yeni bir sayfa açabilirsiniz. Her ne kadar geçmişte kara listeye girdiğiniz bilgisi kayıtlarda hiçbir zaman silinmeyecek olsa da bankalar ile olan ticaretinizi geliştirerek tekrar güven kazanabilirsiniz. Bunun için yapabileceğiniz birçok olumlu algı verecek adım var.
- Maaş aldığınız bankada her zaman daha olumlu bir profiliniz bulunur. Bu yüzden maaş hesabınızın olduğu bankaya odaklanın.
- Otomatik ödeme talimatı verin. Bunun için fatura ödemelerini kullanabilirsiniz.
- Mevduat hesabı, döviz hesabı açın ve bu hesaplardan para trafiği oluşturun.
- Kredi kartı alabiliyorsanız limiti aşmadan kullanın ve ödemelerini düzenli ve gününden önce yapın.
- Banka şubesine sık sık giderek oradaki çalışanlar ve banka müdürü ile iyi iletişim kurmaya çalışın.
Kara Liste Önemli Detaylar
- Kara listeden çıkmak için tüm borçlar ödendikten sonra 5 yıl zaman geçmesi gerekiyor. Bunun dışında geri ödemesi bitmemiş borçların zaman aşımına uğraması için gerekli süre 10 yıldır.
- Eskiden kara liste sorgulamaları merkez bankasından yapılıyordu. Artık bu sorgulama işlemi KKB (kredi kayıt bürosu) üzerinden yapılıyor. Sorgulama için Findex.com üzerinden Kredi Risk Raporu almanız gerekir.
- Bazen hükümet tarafından kara liste sicili affı çıkarılıyor. Bu dönemlerde tün borcunuzu kapatarak kara listeden çıkabilirsiniz.
- Borçlarınızı kapattıktan sonra TC Merkez Bankası Genel Merkeze bir dilekçe yollayarak yasal takipten çıkmanız için talepte bulunmanız, süreci hızlandırabilirsiniz.
- Bir veya iki ay kredi kartı veya kredi borcunu ödemediyseniz, bankanızı arayarak yapılandırma talebinde bulunun. Böylelikle ödeyeceğiniz tutar artabilir ama kara listeye girmekten kurtulursunuz.
- Kara listeye giren kişilere yasal haciz süreci başlatılabilir. Borçlu kişi adına araç veya gayrimenkullere icra gelebilir. Küçük borçlar için maaşın bir kısmına haciz konabilir.
Kara liste ile ilgili yazımızda kara listenin ne olduğunu, kara listeden nasıl çıkılabileceğini ve önemli tüm detayları anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan tüm sorular için aşağıdaki yorum alanından yazabilirsiniz.