Bankacılık İşlemleri

Hesap İşletim Ücreti Nedir?

Hesap işletim ücreti, bankaların vadesiz mevduat aracılığı ile sundukları hizmetlere karşılık müşterilerinden talep ettikleri yıllık ücretlerlerdir.

Hesap işletim ücreti, 3 Ekim 2014 tarihli resmi gazete yayımlanan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin, 13. maddesinde yer alan düzenlemeye göre, bankalar tarafından talep edilmekteydi.

Yönetmeliğe Göre Hesap İşetim Ücreti

  • Hesap işletim ücreti müşterinin, hesap sayısı dikkate alınmaksızın, müşteri bazında söz konusu bankanın belirlediği dönemlerde tahsil edilir.
  • Eğer müşteri hesabı yıl içerisinde kaparsa, açık olduğu döneme ilişkin, hesap işletim ücreti banka tarafından talep edilebilir.
  • Hesap açma/kapama işlemleriyle, hesap cüzdanı yazdırma işlemleri için ücret talep edilemez.
  • Eğer müşterinin hiç bir hesabında kesintisiz 180 gün süreyle, herhangi bir işlem yapılmazsa, bankalar hesap işletim ücreti talep edemez.
  • Eğer hesap işletim ücreti tahsil edilememişse, tahakkuk edildiği tarihten itibaren en fazla son 12 aylık dönem için sonradan tahsil edilmez üzere bekletilebilir.
  • Bir önceki maddede belirtilen, tahsil edilemeyen işletim ücreti için, söz konusu süre içerisinde, tahsil için icra takibi yapılamaz. Bahsesilen 12 aylık süre sonunda, tahsil edilemeyen işlemleri hala söz konusuysa, bu ücretler iptal edilir.
  • Müşteri, hesap işletim ücretinin tahsili için kredilendirilemez.

Hesap işletim ücretleri konusunda, Temmuz 2018’de Danıştay 15. Dairesi, oy birliği ile aldığı kararla, yönetmeliğin ilgili düzenlemelerini iptal etti. Yani, bankalar artık hesap işletim ücretini talep edemeyecekler.

Yorum Yap