Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?
Ülkemizde sık sık mahalle arası düğünler, askerlik kutlamaları, evlerde yapılan tadilatlar, evcil hayvanların yaptığı gürültüler veya yakınlarda bulunan bir şantiyenin yaptığı gürültü gibi rahatsız edici durumlar ile karşı karşıya kalırız. Bu durumlarda gürültü yapıldığına dair şikayette bulunarak tepki gösterebilirsiniz.
Gürültü yapmanın cezası, gürültü yapan kişi veya kişilerin niteliğine bağlı olarak değişir. 2018 gürültü cezaları şu şekildedir:
- Apartmanda vatandaşları gürültü ile rahatsız edenler 1.450 TL idari para cezası ödemek zorundadır.
- Atölye ve firmalar yaptıkları gürültü için 9.719 TL idari para cezası ödemek zorundadır.
- Şantiye ve fabrika gürültüleri için 29.173 TL idari para cezası ödenmelidir.
Ayrıca gürültü yapıldığına dair tekrar şikayet geldiğinde gürültü yapma cezaları daha da artmaktadır.
Gürültü yapıldığına dair şikayette bulunmak istiyorsanız, gürültü yapılmaması gereken saatleri bilmelisiniz. Gürültü yapılmaması gereken saatler şu şekildedir:
- Sabah 07:00 ile akşam 19:00 saatleri arası vakit verilmektedir. Ancak akşam saati 19:00’dan sonra yapılan gürültüler için şikayet edilebilir ve gürültü yapan kişiler ise idari para cezasına mahkum olabilir.
- Öğle saatlerinde ise 13:00 ile 15:00 saatleri arasında gürültü yapılması yasaktır.
- Park ve sokakta yapılan gürültüler ise en geç akşam 21:00 saatine kadar izin bulunmaktadır. Her ne kadar gece yarısına 00:00 kadar izin olduğuna dair genel bir kanı olsa da bu gerçek değildir. Saat 21:00’dan sonra yapılan gürültüler için şikayette bulunabilirsiniz.
Gürültü Yapanlar Nereye ve Nasıl Şikayet Edilir?
Gürültü yapılmaması gereken saatlerde gürültü yapılıyorsa ve şikayet etmek istiyorsanız bunun birden fazla yolu bulunmaktadır.
Gürültü yapıldığına dair şikayette bulunmak için aşağıdaki yollardan birini seçebilirsiniz.
- Alo 181, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hattı olduğu için her türlü gürültü şikayetleri yapılabilir. Ayrıca çevre kirliliği yapanları da bu hattan şikayet edebilirsiniz.
- En yakın polis şubesine başvurabilir ya da arayabilirsiniz.
- Bulunduğunuz bölge daha kırsal bir bölge olduğu için polis yoksa yine aynı şekilde polis yerine jandarma şubelerini arayabilir ya da şubeye giderek şikayette bulunabilirsiniz.
- Son olarak, bulunduğunuz bölgedeki Zabıtalara haber vererek de gürültü yapanları şikayet edebilirsiniz.
Gürültü yapma cezaları, günümüz koşullarında oldukça ağırdır. Bu yüzden lütfen şikayet etmeden önce bireysel olarak gürültüyü sona erdirmelerini talep edin. Eğer sonuç alamazsanız şikayet edilebileceğini ve idari para cezası verilebileceğini belirtin. Eğer sonuç alamazsanız yukarıda belirttiğimiz yöntemlerle şikayet edebilirsiniz.