Garanti Bankası

Garanti Bankası Bireysel Emeklilik İptali

Bireysel emeklilik sistemine kendi isteğinizle katılabileceğiniz gibi çalıştığınız kurumun vesilesi ile otomatik olarak dahil olabilirsiniz. İkinci yöntem “Otomatik Katılım Sistemi” olarak anılmaktadır. Garanti bankasında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hesabınız var ve iptal etmek istiyorsanız, yazımızın devamında aradığınız tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Kendi isteğinizle dahil olduğunuz BES için iptal talebinizle, otomatik katılım yolu ile katıldığınız BES için iptal işlemleri farklı olabilmektedir. Otomatik katılım hesabınızdan, 2 ay içerisinde ek herhangi bir iş ve işleme gerek kalmadan ayrılmanız mümkün.

  • Garanti Bankasının emeklilik hizmetlerini sunduğu platformu olan Garanti Emeklilik üzerinden dahil olduğunuz BES’ten ayrılmak için online şubeleri kullanabilirsiniz. https://www.garantiemeklilik.com.tr adresinden Garanti Emeklilik İnternet Şubesi’ne girebilirsiniz. Ana sayfa üzerinde iki ayrı giriş yöntemi göreceksiniz. Eğer Garanti Bankası’nın diğer hizmetlerinden de faydalanan bir müşterisi iseniz, Garanti Bankası online işlem bilgilerinizle ilk sekmeden giriş yapabilirsiniz. İkinci sekmede ise T.C. kimlik numaranız ve ilk girişinizde oluşturdunuz “Emeklilik Parolanızı” kullanabilirsiniz.
  • App Store veya Google Play Store’dan indirdiğiniz Garanti Emeklilik mobil şubesine de aynı şekilde giriş yapabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra “Sözleşmeden Ayrılma” sekmesine tıklayarak kolaylıkla iptal başvurunuzu yapabilirsiniz.
  • Eğer online olarak iptal başvurusu yapacağınız BES’e otomatik katılımla dahil olduysanız ve bu iptal başvurunuzu 2 aylık yasal cayma hakkı süreniz içerisinde gerçekleştirdiyseniz, herhangi bir ek işleme gerek kalmadan birikim hesabınızdaki paranız doğrudan hesabınıza aktırılacaktır.
  • Bir diğer iptal başvurusu kanalı ise 444 0 336 numaralı Garanti Emeklilik müşteri hizmetleri hattıdır. Bu numarayı arayarak müşteri temsilcilerine BES’ten ayrılmak istediğiniz iletebilirsiniz. Aramanız esnasında muhtemelen size ayrılmak istemenizin sebebi sorulacaktır. Eğer otomatik katılım ile sisteme dahil olduysanız iptal işleminiz çok uzatılmaz.
  • Otomatik katılım ile BES’e dahil oldunuz ve 2 ay boyunca sahip olduğunuz cayma hakkınızı, 2 aylık sürenin bitiminden çok sonra kullanmak istedi iseniz iptal sürecinin işleyişi değişecektir.
  • Cayma süresinin dışında iptal başvurusunda bulunan veya kendi isteği ile dahil olduğu BES’ten ayrılmak isteyen bir müşteri iseniz Garanti Bankası bireysel emeklilik iptali için bir dizi evrak doldurmanız gerekecek.
  • İptal başvurunuzu online olarak veya çağrı merkezi aracılığı ile yaptıktan sonra müşteri hizmetlerince aranacaksınız. Ayrılmak istemenizin nedeni sorulacak ve alternatif çözümler önerilecek. Size BES ödemelerinizi azaltma, yeniden başlamak isteyene kadar dondurma gibi seçenekler sunulacaktır. Eğer bu seçeneklerden biri sizin için uygunsa tercih edebilirsiniz. Zira %25 devlet katkısı ve fon getirileri ile birlikte BES ideal bir birikim yöntemidir.
  • Eğer ayrılmakta ısrarlı olduğunuzu belirtirseniz, size BES iptali için gerekli olan belgeler elektronik posta yolu ile ulaştırılır. Bir elektronik postanız yoksa aynı formları normal posta yolu ile alabilir veya bir Garanti Bankası şubesinden de temin edebilirsiniz.
  • Size iletilen veya sizin temin ettiğiniz bu formları dikkatli bir şekilde doldurmalısınız. Doldurduğunuz formları, ilk görüşmeniz esnasında size verilen e posta adresine veya faksa göndermeniz gerekecek.
  • Doğru bir şekilde doldurduğunuz ayrılış bildiriminiz, ilgili birimlere ulaştıktan sonra iptal işleminiz başlatılır.
  • Ayrılış talebinizden itibaren 20 gün içerisinde, birikimlerinizin değerlendirildiği fonların satışı yapılır ve kesintileriniz size iade edilir. Fonlarınızın getirilerini alabilirsiniz; ama devlet katkısından alınabilecek oran sistemde kalma yılınıza göre değişir.
  • BES’te 3 yıldan az kalınması durumunda devlet katkısından fayda sağlanamaz.
  • 3 yıl kalanlar devlet katkısının %15’ini alabilirler.
  • 6 yıl kalanlar devlet katkısının %35’inin hak sahibi olurlar.
  • 10 yıl kalan ancak 56 yaşını doldurmayanlar ise devlet katkısının %60’ını alırlar.
  • 10 yılda sistemde kalınmasından sonra 56 yaşını dolduranlar yahut vefat ve maluliyet gibi sebeplerle sistemden ayrılmak zorunda kalanlar, getirileriyle birlikte devlet katkısının tamamına hak kazanırlar. Buna ek olarak, yaş ve yıl şartını tam karşılayanlara ek %5 devlet katkısı ödenir.
  • Ayrılmanız halinde BES hesabınızdaki birikiminizden, Garanti Bankası tarafından sadece fon işletim gideri kesintisi yapılır.

Yorum Yap