Bankacılık İşlemleri

Dul Aylığı Nasıl Bağlanır, Şartları Nelerdir?

2019 yılında da dula aylığı şartları insanlar tarafından merak ediliyor. Eşi vefat etmiş kişilere verilen dul aylığı, SGK tarafından hak sahiplerine sunuluyor. Sigortalı olarak çalışan kişinin vefat etmesi nedeniyle verilen dul aylığından yararlanmak için;

SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı sigorta kollarına bağlı olarak çalışılması gerekir. Emeklilik hakkı elde etmeden vefat etmiş olan çalışanların eşinin ve çocuklarının mağdur edilmemesi bu aylık düzenli olarak verilir.

2019 Dul Aylığı Şartları

Ölüm aylığı kapsamında sunulan dul aylığından faydalanmak için vefat eden kişinin gerekli sigorta prim şartını doldurması gerekir. 2019 yılında bu şartlar;

En az 5 yıl sigortalı çalışmak, En az 9000 gün prim ödemesi yapmaktır.

İlgili asgari şartları yerine getirmiş olan sigortalıların vefatları durumunda geride kalan dul eşlerine dul aylığı bağlanır.

Dul Aylığı Ne Kadardır?

Dul aylığı iki ayda bir ödenir. 2019 yılında dul aylığı 550 TL olarak hesaplanmıştır. Dul aylığına hak kazanmak için;

Ölüm anında evli olmaları, Ölüm sonrası evlenmemeleri gerekmektedir.

Dul Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular ikamet edilen ilde SGK İl Müdürlükleri’ne şahsen ya da e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması üzerinden yapılabilir.

Dul Aylığı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Dul aylığı başvuruları kısa sürede SGK tarafından sonuçlandırılır. Dul aylığı vefat eden eşin vefat tarihinin ilk ayının başında ödenir.

Yorum Yap