Finans ve Ekonomi

Banka Gecelik Faiz Getirisi Hesaplama

Birçok banka, birikimleriniz için gecelik faiz imkanı sunmaktadır. Böylece paranızı, uzun vadeli hesaplarda tutarak vade sonunu bekleme durumunda kalmazsınız. Bununla birlikte, gecelik faiz oranları, uzun süreli vadeli hesaplardakinden daha düşüktür. Türkiye’de QNB Finansbank’ın Enpara hizmeti, ING Bank’ın Turuncu hesabı gibi hizmetler, gecelik faiz imkanı sunmaktadır. Böylece, paranızı dilediğiniz zaman kullanabilir, her gece de faiz geliri elde edebilirsiniz. Bu yazıda, paranızı böyle bir hesaba yatırdığınızda, her gece elde edeceğiniz faiz gelirini nasıl hesaplayacağınızı anlatacağız.

Gecelik Faiz Hesaplama Formülü

Faiz Hesaplama Formülü

  • Gecelik faiz gelirinizi yukarıdaki formülü kullanarak hesaplayabilirsiniz.
  • Formülde yer alan değişkenler;
    • T: Bir gece sonunda hesabınızdaki toplam para
    • B: Gecelik faiz eklenmeden önceki ana paranız
    • r: Yıllık faiz oranı (genellikle yıllık faiz üzerinden işlemler yapılır)
    • n: Faizin yenilenme aralığı (1 yıl içerisinde kaç kez yenilendiği. Gecelik faiz için, 365 kez. Her ay yenilenmesi durumunda, 12 kez)
    • t: Yıl sayısı

Yukarıdaki formülü bir örnek üzerinden açıklayalım. Gecelik faizde 1000 TL tutmaya karar verdiniz. İlk gece kazanacağınız faiz gelirini hesaplamak istiyorsunuz. Yıllık faiz oranı da %20 olsun. Bu durumda, eşitliğimiz şu şekilde olacaktır:

Gecelik Faiz Hesaplama Örneği

Yukarıdaki formülde görüldüğü üzere, değerler yerine yazılıp hesaplama yapıldığında, gece sonunda hesabınızda olacak para miktarı T, yaklaşık olarak 1000,55 TL‘dir. Yani ilk gece için faiz geliriniz, 55 kuruştur. Formülde, t değerini 1/365 aldığımıza dikkat ediniz. Çünkü 1 gece yıl cinsinden bu değere eşittir. Bir diğer dikkat çekilmesi gereken husus da faiz oranının 20/100 = 0.2 yazılmış olmasıdır.

Hesabınızdaki para miktarını belirli vadeler sonunda ne kadar olacağını hesaplamak için, yukarıdaki formülde yer alan değerleri değiştirebilirsiniz. Örneğin, t değerini 1 seçerek, 1 yıl boyunca paranızı gecelik faizde bırakmanız durumunda elde edeceğiniz geliri de hesaplayabilirsiniz.

Türkiye’de faiz gelirleri üzerinden stopaj vergisi alınmaktadır. Son yapılan düzenlemeye göre, 6 aya kadar vadesi olan hesaplarda, faiz geliri üzerinden %5 stopaj vergisi kesintisi yapılır. Yukarıdaki örneğimize stopaj vergisi kesintisini de eklersek, elinize geçecek net gelir: 0.55 – (0.55*0.05) = 0.5225 TL olacaktır. Yani yaklaşık 3 kuruşluk bir kesinti söz konusudur.

Stopaj vergi kesintileri, 6 aya kadar vadeli TL hesaplarında, %5, 6 ay ile 12 ay arası vadeler için %3 ve 1 yıldan uzun vadeler için %0’dır. Bu oranlar, Resmi Gazete’ de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 31.08.2018’de belirlenmiştir.

 

 

1 Yorum

Yorum Yap