Askerlik Borçlanması Nedir?
Askerlik borçlanması, askerlik görevini yerine getirmek üzere sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan veya sigortası başlamadan askere giden erkek çalışanların askerlik süresince sigorta primi yatmayan günleri için borçlanması anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle vatani görevinizi yaparken sigortalı olarak çalışma imkanınız bulunmadığı için askerde geçen süre miktarınca prim ödemesi yaparak fiili hizmet sürenize bu sürenin eklenmesini sağlayabilirsiniz. Askerlik borçlanması yaparak emeklilik süresinin kısaltılması da mümkündür. Elbette her dileyen askerlik borçlanması ile hizmet süresini uzatamıyor. Kimler askerlik borçlanması yapabilir, şartları nelerdir, ne kadar süre borçlanılabilir? Askerlik borçlanması ile ilgili tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Kimler Askerlik Borçlanması Yapabilir?
Askerlik görevini kısa ya da uzun dönem gerçekleştirmiş olan sigortalı çalışanlar askerlik borçlanması yapabilirler. Yedek subay olarak askerlik yapıldı ise borçlanma durumu farklılık arz etmekte. Yedek subay olarak askerlik yapanlar sadece yedek subay okulunda geçirdikleri süre için borçlanabilirler. Geri kalan süre için maaşlı ve sigortalı olarak görevlerini ifa etmeleri sebebi ile askerlik borçlanması yapabilmeleri mümkün değildir. Askerlik yaptığınız tarihte çalışıyor olmanız gibi bir şart bulunmuyor. Bu nedenle o dönem herhangi bir sigorta girişiniz olmasa bile askerlik borçlanması başvurusunda bulabilirsiniz.
Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir?
- Askerlik görevini uzun ya da kısa dönem olarak yapmış olmak gerekir.
- Askerlik borçlanması, azami yapılan askerliğin süresi kadar yapılabilmektedir.
- Askerlik süresinin tamamı ya da bir kısmı için askerlik borçlanması yapılabilir.
- Çalışmaya başlamadan önceki zaman diliminde yapılan askerlik için de askerlik borçlanması yapılması mümkündür.
- Askerlik borçlanması için ödenecek olan miktar gün bazında hesaplanır ve tutarlar asgari ücrete göre belirlenir. Asgari ücrette senelik olarak meydana gelen değişimler askerlik borçlanması ücretlerini de etkiler.
- Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerlik süresinde ödenmiş prim bulunmaması gerekir.
- Herhangi bir sebeple askerlikten muaf tutulan çalışanlar askerlik borçlanmasından faydalanamaz.
- Askerlik borçlanmasına e devlet üzerinden de başvurulabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na doğrudan askerlik yaptığınızı gösterir belge ve askerlik borçlanması için verilen form ile başvurabilirsiniz.
Askerlik Borçlanmasının Faydaları Nelerdir?
- Askerlik borçlanması fiili hizmet sürenizin artmasını sağlar.
- Emekli olabilmek için prim gün sayısına ihtiyacınız varsa askerlik borçlanması yaparak ihtiyacınız olan gün sayısı kadar prim ödemesi yapabilirsiniz.
- Eğer sigortalı olarak çalışmaya başlamadan evvel askerlik yaptı iseniz askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcınızı daha erkene çekebilirsiniz. Bu sayede, eğer uygun tarihlerde sigorta başlangıcı elde ederseniz, erken emekli olabilirsiniz.
Her Askerlik Borçlanması Erken Emekli Eder mi?
Size verilen her askerlik borçlanmasının erken emekli edeceğine dair bilgi ile borçlanma başvurusunda bulunmayın. Askerlik yaptığınız tarih, askerlikten önce sigorta girişinizin olup olmaması erken emeklilik konusunda etkili olacaktır. 2000 yılında sigortalı olarak işe başlayan bir çalışan 1999 yılında askerlik hizmetini yerine getirmişse askerlik borçlanması yaparak erken emekli olabilir. 2000 yılı Ocak ayı sonrasında işe giren biri 60 yaşında emekli olacakken askerlik borçlanması sayesinde 1999 yılı Temmuz ayı öncesinde sigorta girişi sağlayarak 58 yaşında emeklilik şansına kavuşabilir. Bu gibi şartlar dışında kalan durumlar içinse erken emeklilikten bahsetmek mümkün değildir. Örneğin 2000 yılında sigortalı olarak işe başlayan birisinin 2005 yılında gittiği askerlik hizmetini borçlanması sadece prim gün sayısının artmasını sağlar; ama erken emeklilik konusunda bir etkisi olmaz. Erken emeklilik ve askerlik borçlanması için kendi durumunuz hakkında en net bilgiyi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabilirsiniz.