Finans ve Ekonomi

Arbitraj Nedir?

Arbitraj, finans sektörünün risk almadan kar edilebilen işlemlerinden bir tanesidir. Kısaca arbitraj, bir finansal değeri (dolar, altın, euro gibi) bir piyasadan düşük fiyata alıp, fiyatın yüksek olduğu başka bir piyasada satarak risk almadan gelir elde etme yöntemidir. Arbitraj işlemlerinde, alış ve satışların anlık olması gerekmektedir. Yani bir piyasadan aldığınız bir değeri, diğer bir piyasada hemen satmanız gerekmektedir. Bu işlem genellikle otomatik yazılımlar sayesinde yapılmaktadır. Söz konusu yazılım, piyasalarda arbitraj fırsatını yakalayıp, sizin adınıza alım ve satım işlemlerini gerçekleştirir. Böylece risksiz bir şekilde gelir elde edersiniz.

Arbitraj, piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarından kaynaklanan fırsatları değerlendirme işlemidir. Günümüzde, bilgi paylaşım hızının artmasıyla, piyasalar birbirlerini hızlı bir şekilde takip edebilmekte ve fiyat farklılıkları çok yaşanmamaktadır. Bu yüzden, arbitraj fırsatları oldukça azalmıştır.

Arbitrajı örnekleyecek olursak, altın fiyatı B piyasasında 100 dolar olsun, B piyasasında da 110 dolar olsun. Anlık, bir şekilde, A’dan belirli miktarda altın alıp, B’de satmanız durumunda, birim altın başına 10 dolar kar edersiniz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere piyasalarda, eskisi gibi insan faktörünün olmadığını, hemen hemen her şeyin mili saniyeler içerisinde bilgisayarlar tarafından gerçekleştirildiğini düşünecek olursak, örnekteki gibi bir farklı yakalamak oldukça güç olacaktır.

Günümüzde, arbitraj fırsatını genellikle, işlemlerin yerel para ile yapıldığı piyasalar arasında yakalanabilir. Örneğin, altın uluslar arası piyasada dolar üzerinden değerlendirilir. Fakat yerel piyasalarda, gram altın kontratları yerel para ile de yapılmaktadır. X ülkesinde x para birimi ile işlem gören altın, Y ülkesinde y para birimi ile işlem görsün. Bu durumda, altını dolara çevirip iki piyasa arasında arbitraj fırsatı yakalayabilirsiniz.

Yazıda değinilen konu için verilen örnekler tamamen arbitraj kavramının daha iyi anlaşılmasını sağlamak içindir. Kesinlikle bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Yorum Yap