Genel

10 Dikkat Çekici Kağıt Para Tasarımı

100 Fiji Doları

Paranın icadından önce, alış-veriş sistemi, objelerin takas edilmesi yoluyla çalışmaktaydı. Milattan önce 600 yılında, Lidya kralı  Alyattes, günümüzdeki anlamıyla ilk parayı kullanıma sokmuştur. İlk paralar, altın ve gümüş gibi değerli madenlerin karışımlarından oluşan metal paralardı. Zamanla, paralar da gelişim gösterdi ve metaller yerine kağıt paralar kullanılmaya başlandı. İlk kağıt paralar Çinliler tarafından kullanılmıştır.

Dünya tarihi ve gelişimi ile birlikte, ülkeler kendi paralarını geliştirdiler. Modern toplumlar, ulusal paralarında, uluslarının simgesel özelliklerini kullanmayı tercih ettiler. Gelişen teknoloji ile gerçekten harika kağıt para tasarımları ortaya çıkmaya başladı. Bu yazıda, gerçekten ilgi çeken tasarıma sahip 10 tane kağıt parayı listeledik.

Dikkat Çeken Para Tasarımları

1. Hollanda Guldeni blank

Hollanda, 17. yüzyıldan 2002 yılına kadar Gulden kullandı. 2002 yılından itibaren de Euro kullanmaktadır. Fakat eski Hollanda para birimi Gulden, gerçekten dikkat çekici kağıt para tasarımlarına sahip.

2. Cook Adaları Doları

cook adalari doları görsel örneği

Cook Adaları, Güney Büyük Okyanus’ta bulunan ve toplamda 15 adadan oluşan bir adalar ülkesidir. Yeni Zellanda’ya bağlıdır ve başkenti, Avarua’dır. Resmi para birimi olan, Cook Adaları Doları gerçekten dikkat çekici tasarımlara sahip kağıt paralardan oluşmaktadır. Yukarıdaki görselde, 3 Cook Adası doları yer almaktadır. Kağıt paranın ön yüzünde, köpek balığı üzerine binmiş bir deniz kızı resmedilmiştir. Arka kısmında da ada ile özdeşleşen semboller yer almaktadır.

3. Hong Kong Doları

Hong Kong 10 Dolar Arka Yüz Hong Kong 10 Dolar Ön Yüz

Hong Kong, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özel yönetim bölgesidir. 1997 yılından önce İngiltere’ye bağlı bir sömürgeydi. Hong Kong Doları, renkli ve modern kağıt para tasarımlarına sahip bir para birimidir.

4. Avustralya  Doları

Avustralya Doları

Avustralya, plastik polimer banknotları basan ilk ülkedir (1988 yılında, ülkenin 200. kuruluş yıl dönümü anısı için). Tasarımlarda, ülkenin önemli figürleri yer almaktadır. Yukarıdaki  görselde yer alan 50 Avustralya dolarının ön yüzünde  yazar David Unaipon yer almaktadır.

5. Bermuda Doları

Bermuda Doları

Bermuda, Atlas Okyanusu’nda yer alan bir takım adadır. İngiltere’ye bağlıdır. Bermuda, 2009 yılında kağıt paralarını yeniden tasarladı (400. yıl dönümü nedeniyle). Görselde, 1 Bermuda Doları yer almaktadır. Kağıt paraların hepsi, tıpkı görseldeki 1 Bermuda Doları gibi renkli tasarımlara sahip.

6. Fiji Doları

5 Fiji Doları 100 Fiji Doları

Fiji, Okyanusya’da bulunan bir adalar devletidir. Fiji Doları banknotları, ülkeye ait endemik türleri üzerinde barındırmaktadır.

7. İzlanda Kronu

blank

İzlanda, Avrupa’nın kuzeyinde yer alan bir ada devletidir. Buzlar ülkesi İzlanda, para birimi olan Kron için, gerçekten güzel tasarımlara sahip banknotlar geliştirmiştir. Banknotlar, üzerinde tarihi ve önemli kişilerin görselleri yer almaktadır.

8. Kuveyt Dinarı

blank

2014’te yenilen Kuveyt Dinarı, gerçekten dikkat çekici tasarımlara sahip banknotlara sahip. Paraların üzerinde, ülkenin kültürü ve tarihini ön plana çıkaran kolajlar yer almaktadır.

9. Kazakistan Tengesi

Kazakistan Ulusal Bankası tarafından tasarlanan Tenge’ler 2006 yılından beri kullanımda. Paraların üzerinde Kazakça ve Rusça birlikte kullanılmıştır. Çok farklı rengin tercih edildiği tasarımlarda, Kazakistan’ı simgeleyen, mimari ve coğrafi sembollere yer verilmiştir.

10.  Nepal Rupisi

2007 yılında yeniden tasarlanan ve 2012 yılında revizyondan geçen Nepal Rupisi, Everest Dağı görsellerini içermektedir.

Yorum Yap